Pinned Post
Kanadalılaştıramadıklarımızdan mısınız?
Türkiye’de Türklerle 4 sene çalıştım ve kariyerimin 20 yıl yani neredeyse tamamının geçtiği Kanada’ya geri döndüm. Kariyer geçmişim olarak yabancı sınıfındayım anlayacağınız.
Türklerle çalışmanın bir yabancının gözüyle nasıl olduğunu yine bir Türk’ten dinlemek ister misiniz, okumaya devam o zaman.
1- çok pratiğiz, biraz kafa göz yararak işe girsek de çoğu zaman hızlı ve pratik çözümler üretiyoruz
2- ilişkilerde yapıcıyız, karşımızdakine saygılıyız
3- ödemeleri hep ama hep geciktiriyoruz
4- sosyaliz, arkadaşlık, dostluk, iş dışı sosyal aktiviteler olmazsa olmazımız
5- çok dedikodu yapıyoruz
6- olayları çok kişisel algıyabiliyoruz, bu konuda profesyonel değiliz
7- bey, hanım, efendim gibi kelimelere çok takığız
8- bireyselciliği hiç sevmiyoruz, ekip içinde sivrilenleri pek hoş karşılamıyoruz, topluluğa bağlılığa daha fazla önem veriyoruz. Ataerkil yapı.
9- pek açık fikirli değiliz, fikrimiz nadiren değişiyor
10- takım ruhumuz, takım arkadaşlarımıza destek en güçlü yanımız
11- yöneticilerimizden gereğinden fazla çekiniyoruz
12- nedense çok hastalık izni alıyoruz
13- çok fazla karar verici var, dolayısı ile karar mekanizmaları biraz yavaş ilerliyor
14- hata kabul ediyoruz, hemen gemileri yakmıyoruz
15- çok sigara içiyoruz
16- yeri geldiğinde ılıman ama yeri geldiğinde fazla fanatiğiz, Akdeniz kanı.
17- zor güveniyoruz, kolay vazgeçiyoruz
18- düşünmeden konuşuyoruz
19- sorgulamadan iş yapıyoruz
20- aslında pek sorgulayamıyoruz
21- geri bildirim verme ve takdir etmede zayıfız
22- sosyal kaytarma çok yapıyoruz
23- uzlaşmaya fazla yatkın değiliz
24- aidiyet duygumuz var, bizim Türk kültürüne özgü şekilde.
25- lider temelli yönetim anlayışı baskın
Peki, Anglo-Sakson iş kültürü ve etiği ile yoğrulmuş bir Türk olarak, Anglo-Sakson'larla çalışmanın nasıl olduğunu yine bir Türk’ten dinlemek ister misiniz, o zaman okumaya devam.
1- mesaiye kalmak bizim için bir övünç kaynağı değil. Akşam saat 6 oldu mu laptopun kapağı kapanır.
2- çok sistematiğiz, kuralları esnetmemiz namümkün
3- hiç pratik değiliz, işler bazen çok yavaş işler, ama doğru işler
4- geri bildirim almadığımız zaman bir yanlış mı yaptım diye sorabiliriz, aynı durum restoranda garsona bahşiş vermediğimizde de başımıza gelir
5- karar verme yetimiz güçlü ve veriye dayalı, hurafeye değil
6- sesinizi yükseltmenize gerek yok, duyuyoruz ve gayet iyi dinleyicileriz
7- uzun vadeli planlama ve stratejik bakış açısı olmazsa olmazımız
8- takım olarak karar verme kabiliyetimiz var, yöneticimiz son onayı versin yeter
9- ego, kibir sevmeyiz, göstereni aramıza almayız, dışlarız
10- fikir yürütürken sanmayız, atmayız, tutmayız, fikrimiz yoksa susarız, olanları dinleriz sonra eve gider konuyu araştırır öğreniriz
11- çalışan hakları çok güçlü değil, hata yaptığımızda kapı dışarı edilebiliriz
12- hata demişken sakın ha, hele liyakatla ilgili bir konu ise, bir daha olmaz, bir daha yapmam gibi son cümleleri kuracak zamanı bile bulamayız
13- yönetici isek koltuğumuz sürekli sallantıdadır, aynı takımdan sivrilen bir çalışanın o koltuğa oturduğunu çok gördüm, kendi koltuğum dahil
14- yalakalık yapanı içimizde barındırmayız
15- uzlaşmayı bir zayıflık göstergesi olarak görmeyiz
16- ne dedikoduyu ne de yapanı severiz
17- kritik karşılıklı saygıya dayalı olarak yapılır dolayısı ile kişisel algılamayız
18- iş başka aşk başka, torpille terfi yok
19- iş başka diğer her şey başka, bunları birbirine karıştıran yönetici öncelikle kendisini kapıda bulur
20- sürekli tartışırız ama kavga etmeyiz, elbet bir yerde uzlaşırız
21- sigara yok, bol kahve var
22- sosyal kaytarma yok, yapan evinde oyununa devam edebilir
23- aşırı aksanlı ve ismini hiç okuyamadığımız çalışana çok saygılıyız, ama gelebileceği en yüksek konum şimdiden belli
24- düşünmeden konuşmayız, bilmediğimiz şeye bilmiyorum deriz
25- ben de sadece bildiklerimi ve tecrübe ettiklerimi yazdım o yüzden
Not: Her kültürün kendine göre artısı ve eksisi var. Dolayısı ile bir karşılaştırma yapmak yerine, çalışanların ve işletmelerin okuduklarından kendi özeleştirilerini yapmaları ve gerekiyorsa aksiyon almaları daha faydalı olur.
Harun Taşcı