top of page

Liderler İçin Gençlerden Öğrenme Kılavuzu

Güncelleme tarihi: 31 Ağu 2019

İki bin dört yüz yıl kadar önce Sokrates'i idamla yargılayıp öldürdüler.


Suçu, kabaca söylersek, devletin kutsal değerlerine saygısızlık, ve gençleri "doğru yoldan" çıkarmaktı.


Sokrates gençlerden öğrendiği için gençlere öğretebildi. Ve bize düşünmenin, dinlemenin, araştırmanın, bir yaşama sevinci olabileceğini gösterdi.


Peki bir lider olarak, siz genç çalışanlarınızı dinliyor ve onlardan öğreniyor musunuz?


Cevabınız hayır ise, her şeyi bilmediğinizi hatırlamanız gerekiyor demektir. Bu benim başıma da sık sık gelir, dolayısıyla herşeyi bilmediğimi kendime sürekli hatırlatırım.


Tecrübelerim çoğunlukla genç nüfuslu şirketlerde olduğu için rahatlıkla söyleyebilirim ki, birçok yenilikçi fikir gençlerden geliyor.


Bu deneyimlerin bana öğrettiği şey: Genç çalışanlarınıza yıllardır öğrendiğiniz şeyleri öğretmek yerine, onları dinleyin, ve onların da size öğretmesini sağlayın.


Yeni nesil liderler buna "tersine mentorluk" diyor.


Tersine mentorluk yani "gençlerden öğrenme" kültürü maalesef ülkemizde pek yaygın değil.


Bu alışverişte liderler, gençlerin yeni teknolojiye bakış açısından faydalanırken, genç çalışanlar da üst düzey yöneticilerle birlikte çalışma, onların tecrübelerinden faydalanma, ve şirket içinde hiyerarşik ilişkiler kurma şansı buluyorlar.


Blockchain, open-source kodlama ve machine learning sayesinde, her düzeydeki çalışan, bu sayede, yaşları ne olursa olsun, zamanın gerisinde kalmamış oluyor.


Tersine mentorluk, şirket içinde bir dizi düzenli program ile yaygınlaştırılabilir ve kolaylaştırılabilir.


Örneğin;

- Rastgele kahve eşleşmeleri ile genç çalışanlarınızla tanışabilirsiniz.

- Çalışanlarınızın kısa sosyal sunumlar (hobileri ile ilgili beş dakikalık sunumlar) yapmasını sağlayabilirsiniz.

- Şirket çapında hackathon'lar (takımların bir ya da iki gün tutku projelerini çözmeye ithaf ettikleri), düzenleyebilir, bu sayede yeni teknolojiyi de kullanarak, çalışanlarınızın iş yapma şekillerini de değiştirebilirsiniz.


İşte, liderlerin genç çalışanlarının bilgisinden ve tutkusundan yararlanabileceği üç alan:


1. Yapay zeka

Yapay zekanın internetin kendisinden bu yana en dönüştürücü teknoloji olduğu konusunda çok az tartışma var. Otomobil üreticilerinden, bankacılık ve reklamcılığa, ilerici şirketler büyük yatırımlar yapıyorlar.


Ancak birçok CEO'nun, yapay zekanın onlar için ne yapabileceği (ya da yapamayacağı) hakkında çok az fikri var.


Bu yüzden tersine mentorluk burada çok fayda sağlayabilir.


2. Blockchain

Kripto para birimi bitcoin neden büyük bir heyecana neden oluyor? Sıradan işletmeler bunu umursamali mı? Aslında kökünde heyecan merkezi, bitcoin'un arkasındaki teknoloji, yani blockchain.


Bazı eleştirmenler blockchain'i "geçici heves" olarak nitelendirip reddederken, bu teknolojiyi savunanlar, uygulamaların neredeyse sınırsız olduğunu vurguluyor ve ileride; seçimlerde seçmenleri doğrulamak, sözleşmeleri müzakere etmek, tedarik zincirlerini onaylamak, sağlık hizmetleri kayıtlarını yönetmek gibi bir çok alanda her şeyin ucuz ve güvenli bir şekilde yapılabileceğini öne sürüyorlar.


Blockchain işinizin gidişatını değiştirebilir mi? Çalışanlarınız arasında bitcoin madenciliği yapan, veya yıllardır kripto market'i takip edenler varsa bu kişilerden tersine mentorluk almak, liderlere önümüzdeki yıllarda teknolojik açıdan ciddi bir destek sunabilir.


3. Aplikasyonlar

Üniversiteden yeni mezun çalışanlarınızın her gün hangi uygulamaları kullandığını biliyor musunuz? Onların geleceğe bizden farklı bir bakış açısı var.


Uber, WhatsApp, Instagram gibi firmalar doğmadan önce, bu tür aplikasyonlar 20 yaşındaki gençlerin telefonunda olan ve 30'un üstünde hiç kimsenin duymadığı uygulamalardı.

Teknolojik değişimin hızlanması, yepyeni araçların ve tekniklerin bir kaç yılda bir değil, hemen hemen bir kaç ayda bir ortaya çıkmasına sebep oluyor.


Genç çalışanlarınız yarının müşterileri ve liderleri için güçlü bir rehberdir. Bu nedenle, yeni teknolojiler ile yakın temasta kalmak istiyorsanız, gençlerden öğrenmek önceliğiniz olmali.


Ülkemizde daha çok kurum tersine mentorluk programı yürüttükçe nesiller arası iletişim de desteklenmiş olacaktır.


Liderler, ne dersiniz?

Bu sene takvimimize "gençlerden öğrenme" programı ekleyelim mi?
10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page