Oldukça ironik bir durum. Uyuşmazlık, Kaos ve Performans kaybı, şirketlerde -kendiliğinden- gelişen üç şey. Geriye kalan herşey için ise bir lider'e ihtiyaç var.
Mesela, 10 kişilik bir şirket olduğunuzda iletişim kolaydır. Haberleri paylaşmanız gerekirse, yanınızdaki kişiye söylemeniz, ya da ayağa kalkıp bir açıklama yapmanız yeterli.
Peki ya global şirketler? Belli bir boyuta geldiklerinde, iletişim artık tek başına "gerçekleşemiyor".
Oysa çalışanlarınızı yakınlaştırarak ve iletişim yöntemlerinizi geliştirerek çok kısa sürede fayda elde etmeniz mümkün.
İşte size birkaç öneri:
· Kolay Erişilebilme
Lider olarak, gerçekten erişilebilir ve iletişim halindeyseniz, şirketin geri kalanı zaten bu örnekten öğrenir. Iyi iletişimin bir kaza olmadığını ve basit yollarla desteklenmesi gerektiğini fark ettirebilmeli iyi bir lider.
· Haftalık Video Selfie'leri
Bu çok basit görünüyor, ama hayat kurtarıcı. Her hafta, telefonunuzdan beş dakikalık bir video kaydedip (güncel sorunlar, hedefler, şirket haberleri, vb) kendi network'ünüzde tüm şirketle paylaşabilirsiniz.
Buna karşılık, çalışanlar soru ekledikçe, bu videolar bazen yüzlerce yorum alır. Ve bir çok yeni fikir ise işte bu yorumlardan doğar.
· Sıradan Kahve Daveti
Çalışanlarınızı hızlı bir fincan kahve için birbirleri ile eşleştirilebilir, farklı bölümlerden insanlarla bağlantı kurmasını sağlayabilirsiniz. Bu devrim niteliğinde değil ama işe yarıyor.
Sonuç olarak, gelecekte yeni işbirliklerine ve projelere yönelik yeni fikirlerin kök salmasına ışık tutabilirsiniz.
· Kısa Sosyal Sunumlar (gayri resmi)
Haftada bir saat, bütün bilgisayarları kapattırıp herkesin, birbirleri ile konuşmasını teşvik edebilirsiniz. Bu, insanların, uzmanlar, ve yöneticiler olarak değil, insan olarak birbirlerini tanıması için bir fırsattır.
Rastgele bir konuda (Rubik's cube çözümü, maraton koşusuna hazırlık, vb) çalışanlar istedikleri konuda "5 dakikalık" sunumlar yapabilir. Yeni iletişim hatlarını açmak ve yeni şeyler öğrenmek için birebir oluyor bu tür toplantılar.
· C-suite için Sosyal Medya
İyi bir liderin bugünlerde aktif bir Twitter, Linkedin ve Facebook hesabı da olmalı. Sizin aktif olmadığınız bir mecra da çalışanlarınız aktif olmasını beklemek pek akıl karı değil.
Bu yaklaşımlardan bazıları yeni teknolojiden yararlanıyor; diğerleri ise bildiğimiz eski yöntemler. Ama bu tekniklerin hepsindeki ortak payda, uygulamak için zaman, para ya da personel açısından çok pahalıya mal olmaması.
Keyifli, işbirlikçi ve üretken bol sohbetli kahveler dilerim.
Comments